Categories
Reportage

Det gamla är det nya

Det gamla är det nya

Lokalproducerad mat är trenden som aldrig dör

På senare år har man sett allt ökande intresse för att handla svenska råvaror. Att något är producerat i Sverige har kommit att bli ett slags bevis på att det är en kvalitetsvara. Hos bonden Ulf Engström är det lammdelikatesser som främst står i fokus, och allt som produceras på Ulfs gård säljs sedan på närliggande REKO-ringar.

Fjällster (tunntarm från gris). Foto: Emelie Rudén Taher.
Lammfärs in the making. Foto: Emelie Rudén Taher.
Nygjorda lammgrillare klara för rökning. Foto: Emelie Rudén Taher.
Emelie får en uppenbarelse och inser att korvstoppning är hennes kall i livet. Foto: Emelie Rudén Taher.
Ulf Engströms får ropar på mat. Foto: Emelie Rudén Taher
Vad är en REKO-ring?

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.

Källa: Hushållningssällskapet

Reporter: Emelie Rudén Taher