Mensen, smärtan och kosten
Den mytomspunna mensen. För vissa är den skamlig, mystisk eller rentav en källa för styrka.
Mens har blivit konst, musik och populärkultur.
Den skapade rubriker när den tog plats i Stockholms tunnelbana, på London Marathon 2015 och i Mary J. Bliges “PMS”.
Men för många kvinnor är mens ofta kopplat till smärta, grova humörsvängningar och besvär som är återkommande hela livet. Säsong har träffat tre olika kvinnor för att prata om det som inte fått synas; om hormonella obalanser, strikt kost för att lindra smärtor och facebook-grupper som skapar trygga rum.
Foto: Jean-Philippe Delberghe/ Unsplash
Var tionde kvinna lever med diagnosen, och många vet inte om det. PCO och PCOS* är en diagnos som komplicerar den kvinnliga hälsan. Emma Wallroth har levt med diagnosen i flera år, men på senare tid lyckats erövra sin kropp och tagit kontroll över den.
På den stora parkeringen utanför Willys i Kungsbacka kommer Emma Wallroth gående med en grön tygpåse i handen. Hon kommer direkt från jobbet på Föräldrakooperativ i Frillesås, där hon arbetar som kock. Trots att det inte är mycket bilar på parkeringen myllrar det av folk som handlar inför middagen.
Emma passerar entrén till det stora varuhuset och nickar lätt mot klisterlapparna i rött och vitt upphängda med texten “Tack för du håller 1,5 meters avstånd”. Hon slänger ner den gröna tygpåsen i en röd plastkorg som hon drar bakom sig och går rätt förbi brödhyllorna.
– Jag vill inte att min dotter ska bli påverkad av min kost eller tänka på att mamma äter inte det här, eller mamma undviker kolhydrater, säger hon och riktar stegen bestämt mot grönsaksavdelningen.
Trots att Emma äter strikt LCHF, Low carb high fat, försöker hon att släppa på reglerna ibland för att inte påverka dotterns syn på mat negativt.
– Jag vill att min dotter ska förstå att det inte bara handlar om mat och vikt, utan om min kropp och min hälsa, så ibland slinker det ner godis eller bröd trots att jag vanligtvis är noga. Det är en balansgång.
Emma diagnostiserades med PCOS för sex år sen, några år efter att hon fick sin dotter Leah. En diagnos som innebär att hon har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna och mycket testosteron i kroppen. För den som har PCOS är det vanligt att man sällan eller aldrig har mens, något som dels försvårar graviditet, och som senare i livet även ökar risken för livmodercancer. Ett annat symptom är att det är lätt att gå upp i vikt, något som i sin tur också ökar testosteronhalten kroppen.
För Emma var det inte svårt att bli gravid. Under tonåren åt hon p-piller regelbundet och hade därmed en regelbunden menstruation. När hon ville bli gravid slutade hon med pillren, men det var först efter att hennes dotter föddes som symptomen för PCOS började visa sig. Emma hade gått upp i vikt under sin graviditet; kilon som hon sedan hade svårt att bli av med. Hon tappade hår och mensen kom oregelbundet, så sällan som tre gånger per år.
För henne var diagnosen både välkomnad men också förvirrande, hon berättar att det mest var ett papper. Ett besked som kom, men inte klargjordes.
– Jag fick bara information om att jag hade PCOS och sen inget mer, det erbjöds ingen behandling överhuvudtaget. Jag hade velat få veta vad det innebär och vilka risker som finns. Eller åtminstone guidas i vilken kost som passar bäst.
För ett år sedan hittade hon en youtube-kanal med fokus på kost och började använda det som hjälpmedel mot PCOS, dels som hjälp för att gå ner i vikt, men också för att stabilisera menscykeln. På ett år har hon gått ner 25 kilo och i samband med det kom den regelbundna mensen.
– Jag hittade en massa videos om LCHF och började testa det. Innan dess hade jag en ganska “normal” kosthållning. Jag uteslöt inget utan åt det som föll mig in. Men det var ju information jag hittade själv. Det borde finnas ett samarbete mellan gynekologer och dietister när man får PCOS som diagnos, särskilt om vikten är ett problem, säger hon.
PCOS-symptom:
Du har sällan eller aldrig mens.
Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren.
Du har finnar.
Du har lätt för att gå upp i vikt.
Du har svårt att bli gravid.
Du kan känna dig nedstämd och håglös.
Du har minskad sexlust.
Du kan ha PCOS utan att ha några symtom. Symtomen kan också variera.
Varför är vikten central?
Testosteron påverkar vikten och vikten påverkar testosteron. Minskar en sin vikt kan det ha effekt på testosteronhalten i kroppen.
* Vad är skillnaden på PCO och PCOS?
PCO innebär att en eller båda äggstockarna kan vara fyllda med små vätskefyllda blåsor, så kallade cystor och polcystiska ovarier (PCO).
Om en har PCO, det vill säga cystorna och en hormonrubbning samtidigt så kallas det för polycystisk ovarialsyndrom, det vill säga PCOS.
Informationen är hämtad från 1177.se om Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS
Foto: Dainis Graveris/Unsplash
Experten reder ut:
Sofia Antonsson är legitimerad dietist och grundare av Belly Balance, ett kostprogram specifikt för den med tarmproblem eller IBS. Många av hennes kunder lider också av PCOS eller endometrios, en sjukdom som uppstår i livmodern och orsakar smärtor i samband med mens, sex och ägglossning.
– Kostråd har fått komma som en axelryckning, det finns inte lika mycket pengar att hämta där som i läkemedels- och köttindustrin, säger Sofia Antonsson och förklarar att studier kring kost och dess påverkan på kroppen inte prioriteras.
För den som lider av hormonella besvär utan något uppenbart “fel” kan det kännas jobbigt att gå till en gynekolog och få råd om att äta värktabletter. Sofia Antonsson tror att det eventuellt kan bidra till att man mår mentalt sämre, och tröstar sig med olika typer av mat. Hon berättar att symptomen även förvärras vid dålig kost, att förloppet eskalerar i kroppen.
– Det kan kännas lite hopplöst, som att man inte blir lyssnad på eller blir tagen på allvar. Får man inte kunskap om hur man kan behandla detta med hjälp av kost så uppstår inte heller någon motivation till att testa.
Hon tar ett djupt andetag och fortsätter,
– Då tänker man ju inte “gud vad roligt, nu tar jag en morot och går ut till löpspåret”. Och så hamnar man i en ond spiral, där man blir stillasittande och äter onyttigt för att man inte vet var man ska börja någonstans.
Hos sina egna patienter märker hon ofta att motivation till att fortsätta äta rätt ofta går hand i hand med att uppleva en förbättring i kroppen. När man börjar märka en förändring blir det mycket enklare att motivera sig själv att hålla den nya kosten.
– Många sjukdomar och tillstånd skulle kunna botas med bra kost och motion. Det är såklart osexigt att säga, men så är det.
Sofia Antonsson förklarar vidare att mycket av det hormonella går att spåra tillbaka till en överkänslighet i tarmen. Är det så att du som kvinna har en känslig tarm, obalans eller en hormonell faktor till smärtan kan det vara bra att se över och välja bort vissa livsmedel.
Mat som jäser i tarmen, som exempelvis lök, vitlök och bönor leder till uppblåsthet vilket gör att man får ont i magen. Mycket fibrer ska det också vara för att få effekt på tarmbakterierna och floran, som i sin tur frigör bra ämnen i kroppen.
Saras berättelse
Sara Diaz har också lidit av besvär i samband med mensen. Hon har ingen diagnos, men har sedan tonåren haft smärtsamma ägglossningar och blivit sängliggande av kramper i magen under mensens första dagar.
Vägen till att bli smärtfri har tagit många år, berättar hon och korsar benen där hon sitter i en gråmelerad fåtölj i vardagsrummet. På väggen ovanför hennes huvud hänger Liv Strömquists Isprinsessa, ett grafiskt blad föreställande en konståkerska med blodiga trosor.
– Det känns sjukt att bara för att jag är kvinna så ska jag acceptera att min kropp värker ibland och att det är såhär det ska vara, säger hon och drar handen genom sitt mörka, kortklippta hår
Redan i tonåren började Sara stanna hemma från skolan första dagen på mensen, varje månad. Hon hade kramper i magen som gjorde det omöjligt att fokusera på studierna och hon hade varken ork eller lust att träffa någon. Flera gånger under åren har hon sökt sig till ungdomsmottagning och gynekolog; och trots att en utredning om endometrios påbörjades, så fick hon aldrig något annat än värktabletter rekommenderat. Tills en dag då hon gick med i en facebookgruppen “Fittlife” och kom i kontakt med andra som upplevt liknande besvär.
– Det finns ju redan otroligt många tips för vad en ska äta och göra och ta för att lyckas bli gravid, för att lindra PMS, för att må bättre. Men det är en djungel, utbrister hon.
Till en början var Sara skeptisk till att lägga om sin kost, men valde ändå att ge det en chans. Hon googlade runt efter mer information och började därefter äta Paleo; eller stenålderskost, som det också kallas. Paleo innebär att gå tillbaka till den mat och livsstil människan hade som jägare och samlare och undvika processad mat.
– Det tog några månader tills jag märkte ordentlig skillnad, det gjorde först och främst inte lika ont att ha mens. Efter ett halvår på Paleo kunde jag gå till jobbet som vanligt utan att ligga dubbelvikt eller kräkas av smärta.
För Sara har omställningen varit svår ur den sociala aspekten, hon känner sig ofta dömd när hon ska äta middagar ute eller hos vänner. Hon berättar att många gärna kopplar dieter till bantning, att försöka gå ner i vikt eller ha en ohälsosam syn på sin kropp.
– För mig handlar det inte om att gå ner i vikt eller bli smalare, jag vill bara slippa ha ont. När jag skulle börja med Paleo var jag rädd för att bli en sån som bara pratar om sin diet och försöker frälsa andra att äta likadant, såna människor är så tråkiga, skrattar hon.
* Sara Diaz heter egentligen något annat
Dietisten Sofia Antonsson äter själv vegetariskt, med inslag av fisk och skaldjur. Hennes filosofi, både i arbetet och privat, är inte att följa dieter slaviskt. Hon nämner att 80/20 är en bra balans att hålla och syftar till att 80 procent av det man äter ska vara bra och näringsrik mat, och att resterande procent får vara en del av att hinna leva.
– Vem orkar stå där på morgonen med gurkmeja, ingefära och spenat? Jag motsätter mig hur upplåst det har blivit med ”balansera din tarmflora på 14 dagar”, “drick bara gröna drinkar”, bla bla bla, säger Sofia och skrattar.
Mer grönsaker och mindre kött är hennes bästa tips, oavsett om man upplever besvär eller inte.
– Vilken diagnos man än har, eller ingen diagnos alls, så behöver man titta mer på sitt fiberintag. Tänk färgglada frukter, grönsaker, bär, nötter & frön. Då är vi också tillbaka i det som kan liknas vid Paleo eller antiinflammatorisk kost.
Tillbaka inne på Willys. Idag är dottern Leah hos sin pappa, och Emma ska laga en svampsoppa. Trots att det är många i affären samtidigt, rör sig alla handlande som magnetiska motpoler runt frysdiskarna för att hålla avstånd. Emma har hunnit slänga ner champinjoner, en halv vitkål, zucchini, ingefära och chili i den gröna tygpåsen innan hon rör sig vidare mot kassan.
Efter diagnosen kom hon i kontakt med en facebook-grupp för personer med PCOS i Sverige. Den har över 3000 medlemmar och där diskuteras kost, vikt, hälsoråd och symptom flitigt. Emma berättar att det är skönt att ha tillgång till gemenskapen i gruppen, även om hon mest läser andras inlägg och själv inte kommenterar eller deltar.
– PCOS är skamligt att prata om. Det handlar ju om problem med vikt, vissa får skäggväxt eller tappar hår. Det är svårt att prata om med andra som inte har det, eftersom det finns så mycket skam kopplat till.
För egen del har symptomen varit av det mildare slaget. Och även om diet eller strikt kost inte fungerar för alla med PCOS, så har det gjort underverk för Emmas välmående. På vägen tillbaka till bilen med tygpåsen slängd över armen berättar Emma att hon inte nått sin målvikt än, att det är lite kvar, men betonar att hon inte vill lägga någon vikt vid smalhets.
– Jag trivs med mig själv och det är tusen gånger viktigare än vad det står på vågen eller hur många valkar min mage har när jag sitter ner. Jag vill vara frisk för mig och min dotter.
Reporter: Nora Adin Fares