Förrätt
Toast skagen – klassikern
som alltid går hem
Enkel, god och lyxig. Inleder du sommarmiddagen med en toast skagen kommer gästerna skina likt solen. Oavsett hur du väljer att göra din toast så finns det flera sätt att experimentera med smakerna. Och även priset.
Till fyra stycken härliga toast skagen:
En halv rödlök
Färsk dill efter eget smak och behag
240 gram handskalade räkor
Fyra matskedar crème fraîche
Tre matskedar majonnäs
En citron
Tre kryddmått salt
Två kryddmått svartpeppar
40 gram löjrom
200 gram ljust rostbröd
Till garneringen:
Krispsallad alternativt små grönkålsblad
Några cocktailtomater
En halv Rödpeppar
En dillvippa
En citronskiva
Såhär gör du:
Börja med att finhacka rödlök och dill. Lägg detta i en skål tillsammans med räkorna. Väljer du att använda räkor i lake så se till att dessa är ordentligt urvattnade. Blanda sedan ner crème fraîche, majonäs och lite citronsaft . Ett tips är att inte röra för mycket då crème fraîchen gärna blir lös. I denna saliga blandning så saltar och pepprar du.
Nu kan du välja mellan att steka dina brödskivor lätt i pannan eller för enkelhetens skull rosta dem i brödrosten. För en snygg finish kan du även skära bort brödkanterna.
När både röran och brödet är klart så kan du börja garnera. Här har jag valt att hetta upp med en syrlig cocktailtomat och lite skivad rödpeppar. Självklart en dillvippa, citron och kanske lite extra räkor upptill. Nedtill har jag lagt ett krispigt salladsblad men det går även bra med små grönkålsblad för den nyfikna. Var inte rädd för att dra några extra varv med pepparkvarnen om du har en sådan.
Budget/mellan/lyx
Vill du med få slantar i plånboken avnjuta denna sommarklassiker? Då går det alldeles utmärkt att byta ut de handskalade räkorna till färdigskalade räkor på burk eller frysta räkor. Du kan även använda dig av fryst dill och prisvänligt ljust bröd. Du kan även strunta i den oförskämt dyra löjrommen och extra garnering.
För dig som vill lyxa till det går det utmärkt att köpa ett läckert surdegsbröd att rosta eller varför inte unna sig lite extra räkor både i och på toasten.
Reporter: Matilda Falk