Alkoflex trotsar normen
Alkotjat. Alltså att vi hetsar varandra att svepa glaset eller blir stötta när andra är nyktra på fest, det är unikt i sitt slag menar Åsa Markén på IQ.
– Om vi fikar och du har en bit bulle kvar kommer inte jag försöka tvinga i dig den sista biten.
Därför har begreppet alkoflex nu myntats.
Det finns nästan alltid en anledning att ta ett glas. På after-work, födelsedagar, fester, helger, högtider, att vara på semester, att flytta in, att flytta ut, det fina vädret, bröllop, att komma in på en skola, att få ett nytt jobb, börja plugga i en ny stad, kårlivet. När vi är glada. Men också när vi är ledsna.
Ofta har vi också någon gång antingen tjatat eller blivit tjatade på att ta den där sista shoten, att tömma glaset. Alkoholtjatet och alkoholnormen sitter i ryggmärgen på de flesta av oss. Säsong har hängt en eftermiddag med Jasmine Khalkhali i hennes lägenhet i Bagaregården i Göteborg. Hon har valt bort alkoholen.
Del ett – Jasmine
Hon sitter i skräddarställning på en pinnstol intill ett vitt köksbord i trä, format som en halvmåne. Jasmine Khalkhali har precis flyttat tillbaka till sin lägenhet i Göteborg. Hon har bara bott här en sommar trots att hon haft lägenheten i över fem är. Det har bara blivit så, först var det plugg i Jönköping och så året i Spanien och sen flöt det bara på.
Egentligen skulle hon flytta upp till Stockholm under våren men världspandemi och ny kille fick henne att tänka om och stanna kvar i Göteborg. Mycket är iordning trots att hon precis flyttat in igen. Hon ber flera gånger om ursäkt för röran, eller som hon kallar det – det organiserade kaoset.
– Du hade nog kunnat fråga mig om vad som helst och jag hade vetat exakt var det ligger, säger hon med ett skratt.
Hon tittar ut genom fönstret sen lägger hon en hårlock tillrätta bakom örat och andas ut, nu plötsligt nästan lite irriterad.
– Jag är bara så trött på, och tycker att det är så sjukt att drickandet är normen? Och att jag som ofta inte dricker blir den som är udda och märklig?!
Jasmine Khalkhali är 27 år, har mörkt lockigt hår som sträcker sig ner förbi midjan, hon pratar snabbt och gestikulerar. Hon slutade dricka under en period i livet då hon mådde dåligt av olika orsaker. Hon insåg då att alkohol knappast skulle få henne att må bättre.
När hon efter ett tag började må bra igen så fortsatte hon att vara nykter, hon gillar det bättre.
– Det är så sjukt att jag måste ge en förklaring till varför jag inte dricker, ofta tror folk att något allvarligt har hänt när man varit full eller att jag är nykter alkoholist.
De flesta gångerna bemöts hon dock av lovord, att det är “starkt” eller “bra” att hon väljer att vara nykter. I tonåren drack hon alkohol som många andra men kan nästan räkna på en hand hur många gånger hon haft den så kallade “tonårsfyllan”.
– Jag har aldrig känt att alkohol är ett substitut jag behöver. Dessutom säger mina vänner att jag alltid är som att jag fått några glas i mig.
Hon skrattar och fortsätter:
– Nej men skämt å sido så har aldrig det sociala eller fester varit jobbigt för mig, jag har lika kul ändå så ser liksom inte poängen med att dricka.
Alkoholen kan vara ett sätt för många att koppla av, men Jasmine har hittat sin egen avkoppling – i yogan. Hon brukar gå på hot yoga, men om hon tränar hemma sätter hon upp håret i en slarvig tofs, slänger på sig träningskläderna, fram med yogamattan i vardagsrummet, och så söker hon upp en youtube-tutorial. Till ljudet av instruktörens röst stretchar hon ut kroppen och går in i sin egna värld.
– Ofta yogar jag 20 minuter varje dag, ibland mer ibland mindre. Det är en skön känsla i kroppen och bra träning.
Hon har egentligen inte druckit alkohol på tre år, men de senaste månaderna har hon tagit ett glas rött då och då. Mest för att hon tycker att det är gott och att alla alkoholfria alternativ smakar saft.
Det lilla köket i Bagaregården har vita väggar och ljusgråa köksluckor. På köksbänken står en egengjord skylt “Sofiagatan 40B vin & tebar” med allt man kan bjudas på i den lilla 20-talslägenheten. Både husets röda och limoncello tydligen.
– Nej men det klart att jag får frågor om att jag inte dricker. Faktum är nog att jag aldrig inte fått följdfrågor, säger hon samtidigt som hon letar efter det där gröna teet som hon gillar.
Där är det, Jasmine ställer fram två plåtburkar på köksbordet och med dem också två små tesilar, skedar och honung. Hon gissar att hon förmodligen märker av eller i alla fall oftare reflekterar över alkoholnormen än andra. Eftersom hon ständigt trotsar den.
Som den där gången på klubben...
Den elektroniska musiken pulserar ut ur högtalarna, ljuset är rosarött och Jasmine Khalkhali står på terrassen på en nattklubb i Göteborg. Hon går fram för att beställa en alkoholfri drink i baren, bredvid henne står två män som överhör hennes beställning och vänder sig mot henne förvånat. De frågar varför hon inte dricker alkohol, nästan anklagande, som att det är det konstigaste de har hört.
– Det blir ju väldigt tröttsamt tillslut. Vad spelar det för roll om jag dricker eller inte liksom.
Del två – Åsa och attityder till alkohol
Alkoholkulturen är starkt befäst i oss och när någon går emot det invanda beteendet genom att inte dricka, är det vanligt att människor blir förvånade eller obekväma. Det menar Åsa Markén, kommunikationsansvarig på Systembolagets fristående dotterbolag IQ.
– Vi har starka alkoholtraditioner i Sverige och vissa sammanhang är hårdare knutna till alkohol än andra. Till exempel after-work, fester och högtider. Då kan det vara väldigt svårt att tacka nej.
Som på midsommarafton...
När morgonen gryr, fåglarna kvittrar och det är en känsla i luften om sommarn som aldrig tar slut. Det ska firas. Blommorna vajar i brisen och solen värmer. Man kan nästan ta på förväntningarna, alla är pirriga och glada. En långlunch ska bli middag som ska övergå till fest långt in på småtimmarna. Det finns öl, vin och snaps. Inget fattas. En dag som denna ska man dricka.
– Att ifrågasätta normer kan bli svårt och känsligt. Människan är flockdjur och när någon går emot gruppen skapar det spänningar, säger Åsa Markén på IQ.
Trots att andelen svenskar med farliga alkoholvanor minskar, visar statistik från Folkhälsomyndigheten att andelen med farligast alkoholvanor är unga vuxna. 25 procent i den gruppen rapporteras ha skadliga alkoholvanor enligt statistik från 2016.
– Vi måste förstå att alkohol inte är vilken dryck som helst. Och när det är roligt är det jättekul, men det kan också bli farligt och jobbigt och ledsamt.
Hon menar att det handlar inte om att stå med pekpinne och försöka tvinga folk att inte dricka, utan snarare om att skapa medvetande kring våra alkoholvanor.
IQ har myntat ordet alkoflex. Vilket innebär att man dricker ibland, inte alltid och att det är helt okej. Ordet påminner om att vara flexiterian vilket innebär att man nästan alltid äter vegetariskt men ibland kött.
Åsa Markén förklarar varför begreppet behövs:
– I den bästa av världar finns inget alkoholtjat eller följdfrågor. Men det tar lång tid innan förändringen sitter och vi är inte där än. Vi kände att ett ord som människor kan använda och luta sig mot kan hjälpa till på vägen.
Och att tacka nej är inte alltid problemet, ibland handlar det om alkoholtjat – att vi hetsar varandra att dricka mer eller dricka upp. Det finns väl inga andra situationer som vi skulle acceptera liknande beteende menar hon.
– Om vi sitter och fikar och du har en liten bit bulle kvar kommer inte jag försöka tvinga i dig den sista biten. Där är alkoholtjatet helt unikt.
En förklaring till att vi hetsar och reagerar starkt när någon är nykter på fest, handlar delvis om traditioner men lika mycket om att vi är flockdjur.
– Folk kanske blir provocerade av att man tackar nej för det får dem att känna sig sämre. Ska du liksom sitta där och vara nykter när vi andra dricker? Det utmanar gruppdynamiken.
Att få bort alkotjatet är alltså inte en quick fix.
– Det går definitivt att påverka attityder men det måste göras smart och på rätt sätt.
Del tre – midsommar 2020
I Bagaregården har tevattnet kokat och Jasmine Khalkhali häller upp i två blåblommiga koppar. Hur hon ska fira midsommar är fortfarande inte klart, förra året hängde hon och kompisarna i en park och hade knytkalas med vin och öl som ett givet inslag.
– Det är knäppt egentligen, hur alkoholen är så befäst i allting. Det värsta för mig har alltid varit att dagen efter helt försvinner, den sover man ju bara bort om man dricker. Jag är liksom inte intresserad av det, säger hon.
Och det där känner många säkert igen, för hur mytisk midsommar än må vara med underbar middag, fest, musik, drinkar och förtroliga samtal – så vaknar vi upp till helt olika midsommardagar Jasmine och vi andra. När hon vaknar kvittrar fåglarna, kaffet smakar ljuvligt och varför inte börja dagen med ett dopp i havet. Men jag – och vi andra som kommer dricka på midsommar. Vi vaknar tunga och trötta, fåglarna skriker, vi raglar till diskhon, dricker en resorb och tillbaka till sängen. Med neddragna persienner somnar vi om. Sommaren har ju trots allt bara börjat.
Det här kan du göra:
Om du är orolig för ditt eget eller någon närståendes drickande kan du gå in på alkohollinjen.se och få hjälp.
På hemsidan alkoholprofilen.se kan du även testa och få en insyn i dina alkoholvanor.
Om du eller någon i din närhet under 21 år har problem med alkohol eller liknande så gå in på minimaria.se där får du hjälp.
Reporter: Hedda Sahlin