Categories
Reportage

ÄTBARA BLOMMOR

ÄTBARA BLOMMOR

Fina i kransen & på tallriken













Försommaren är här och på svenskarnas gräsmattor trängs maskrosorna. men, istället för att utrota dem kan du börja utnyttja dem!
Det finns en mängd Ätbara blommor som kan piffa upp vilken tråkig rätt som helst, och på försommaren finns deM överallt.













Vi träffar växtexpert lisen sundgren och köksmästare patrik sewerin, två entusiaster som länge använt det vilda skafferiet i sin matlagning.
snart midsommar – Vi listar sex ätbara blommor som kan skördas då.
Du hittar också recept och video på hur du gör din egen maskrospesto!

Ett tjugotal praktiskt klädda människor står på lagom avstånd mellan odlingarna i Gunnebo Slotts köksträdgård. Det är en solig helg i maj, klockan slår snart två och det är varmt i luften. Bakom dem har restaurangen förberett eldstäder med ved och muurikkor, som man senare ska tillaga kvällens middag på. Gruppen småpratar lite, samtidigt som de förväntansfullt inväntar att Lisen Sundgren ska dra igång eftermiddagens aktiviteter.

Lisen Sundgren är specialist på vilda växter och har skrivit flera böcker om att använda vilda växter och blommor i matlagning. Hennes entusiasm är stor och det hon värnar om mest är processen som matlagning med vilda växter skapar.

– Det tillför verkligen att ha varit ute och plockat maten själv. Att gå ut och ha den här stunden när du letar efter växten, samlar växten, kommer hem, sköljer, tar vara på, rensar, fixar, donar, hittar på recept. Allt det är ju en del av måltiden. Vi glömmer ofta det, att äta är inte bara att stoppa något i en mikro och äta tills man blir mätt, säger hon.

Att äta är inte bara att stoppa något i en mikro och äta tills man blir mätt.

Lisen Sundgren, specialist på vilda ätbara växter.

Klockan slår två och Lisen Sundgren ställer sig framför gruppen och börjar gå igenom planerna för eftermiddagen. Hennes intresse för växter lyser igenom nästan lika starkt som vårsolen och gruppen lyssnar intresserat. Någon undrar ifall man kommer få en korg att lägga växterna i, och Lisen bekräftar att det finns korg till alla.

För Lisen började växtintresset när annat i livet fick tillvaron att kännas osäker. Hon sökte sig ut i naturen, som blev hennes trygga plats att rymma till för att få lugn, skifta fokus och känna samhörighet med naturen. När Lisen sedan började upptäcka den ätbara delen av naturen växte sig intresset bara starkare.

­– Jag kan inte säga att det är ett yrke som jag har valt, utan det är ett yrke som har valt mig. Sedan har jag stannat kvar och aldrig kunnat sluta. När jag brinner för något blir jag alltid angelägen om att förmedla det. Det är det enda jag kan tänka på och prata om. Så jag har bara fortsatt, envetet, säger hon och skrattar till.

Lisen Sundgren går igenom eftermiddagens aktiviteter. I handen har hon en bok över skogens skafferi av ätbara växter. Fotot: Mathilda Brandeberg.


Gruppen av människor som ska lära sig mer om vilda blommor och växter som är ätbara. Foto: Mathilda Brandeberg.

Råvaror som har funnits med länge


Initiativet till helgens kurs tog Gunnebos köksmästare, Patrik Sewerin. På Gunnebo Slott har man nämligen lagat mat med vilda blommor och växter länge, som en del av att återskapa 1700-tals miljön på platsen. Han beskriver hur det traditionella sättet att äta på i Sverige har gjort att man på våren och försommaren blir sugen på friska, gröna smaker.

– Vi följer naturens växlingar, och naturen är ofta lite tidigare än vad trädgården är. Därför letade vi oss ut och började använda oss av naturens skafferi. Plus att det finns så många nya spännande smaker. Råvaror som finns precis tätt inpå husknuten, som bara är så häftigt, säger han.

Patrik betonar samtidigt att han inte menar att det vilda skafferiet och de vilda växterna i hans matlagning ska utgöra hela rätten. Han menar snarare att det ska bidra och skapa nya smakupplevelser som tillför något till en större rätt.


– En blomma är ju inte något man mättar sig på, utan det är ju något som man för ögat blir till freds med, säger han.

Trots att matlagning med vilda växter egentligen var en större del av dåtidens matlagningstraditioner så upplever både Lisen och Patrik att trenden har ökat markant. De menar att den svenska gastronomin förändrades på 90-talet. Då var det modernt med mat från hela världen. Man använde krokodilkött från Australien – ju mer exotiskt desto bättre var det. Då gick ett gäng svenska kockar ihop och utfärdade ett matmanifest under namnet ”Nya nordiska köket”. Man skulle börja tänka mer lokalproducerat och titta på det som växer nära. Det var där det vilda skafferiet kom in.

– När jag började intressera mig för det här så fanns det inte så mycket. Jag tittade ju på typ Försvarets överlevnadshandbok, men det stod ju aldrig hur det smakade. Det var ju snarare ”det här kan du överleva på”, säger Patrik Sewerin och skrattar. Men idag finns det ju gott om böcker och kurser som handlar om det här, fortsätter han.

Jag måste nog
säga att jag
kanske tycker
att det är roligare
att gå till bussen
än vad någon
annan gör.

Patrik Sewerin
Köksmästare Gunnebo Slott

Komma igång


Det är en lite brokig skara människor som står och lyssnar på Lisen Sundgrens instruktioner. Ett nypensionerat par ser kunskapstörsiga ut, någon annan har fått kursen i present. Två tjejer, som själva jobbar med tång i matlagning, är där för att bredda sitt kunskapsområde. På en jägarstol i solen sitter en gravid tjej som, tillsammans med sin kille, ska börja laga mat med det vilda skafferiet.

Att själv komma igång och börja laga mat med det vilda kan kännas svårt, men så låter det inte när man pratar med Lisen och Patrik. De beskriver att det viktigaste är att våga ta sig ut och testa, att sätta en låg tröskel för sig själv. Istället för att försöka lära sig alla växter på samma gång förespråkar de båda att börja försiktigt med kanske en eller två växter. Lär dig hur de ser ut, var de växer, hur de luktar, smaka på dem- hur smakar dem?

Funderar du på att börja laga mat med råvaror från det vilda skafferiet är dessutom försommaren den absolut bästa tiden att börja på. Mängden växter som går att plocka vid denna tid är enorm, vilket gör att valmöjligheterna är nästintill oändliga. Kanske ska du bidra med något till årets midsommarbuffé?

– Börja smaka och testa dig fram, se när saker och ting är gott. Det vilda skafferiet handlar om en annan typ av smak i smakpaletten. Det har mer beska, och syror, och sånt som man inte är van vid. Fundera på hur du kan leka med dem smakerna, våga testa dig fram. Det är ju ingen världskatastrof om det inte skulle bli gott heller, då har man ju den kunskapen åtminstone. Och det är ju inte dyrt eller tungt att bära direkt, säger Patrik Sewerin.

Lisen Sundgren fyller på.

– Många av de här smakerna får man ju vänja sig vid, vi är så vana vid att bara äta sött och salt här i väst. Och vi behöver äta mer varierad smakpalett, så det är bra att vänja sig vid lite andra smaker. Maskrosor har till exempel en väldigt fin beska som jag tycker är jättegod och passar väldigt bra med feta saker, som ägg till exempel, goda att steka i lite smör, säger hon.

Det har blivit dags att sätta igång eftermiddagens aktiviteter. Lisen säger några avslutande ord till gruppen om att hjälpas åt att hålla avståndet och sedan vandrar gruppen, med Lisen i spetsen, iväg mot skogsområdet runt Gunnebo Slott. Där ska de plocka massor av ätbara blommor och växter, med guidning och tips från Lisen, för att sedan återkomma till restaurangen och laga sin middag över öppen eld.


Lisen Sundgren leder gruppen mot dagens skafferi- skogen. Foto: Mathilda Brandeberg.


Muurikkorna står förberedda inför kvällens matlagning över öppen eld. Här ska man tillaga allt från havskräftor med löktrav till pannkakor med björklövsocker. Foto: Mathilda Brandeberg.
Här berättar Patrik Sewerin vilken mat man slutligen lagade på kursen. Foto: Mathilda Brandeberg.

Lisen Sundgren: Så här kommer du igång

Lisen Sundgren om hur du kommer igång att plocka vilda ätliga blommor och växter.



Lisens 5 tips på hur du tar dig ut

1. Ha nyfikenheten och lusten att gå ut
2. Viktigt att vara säker på vad man plockar, och inte stoppa i sig något som man inte vet vad det är.
3. Titta förutsättningslöst i ett område där du är, kolla vad känner du igen för växter.
4. Börja sedan med bara en eller två växter, plocka hem dem och använd dem på något enkelt sätt.
5. Nu är naturen verkligen rik på mat, men börja ändå med något väldigt vanligt, till exempel maskros, nässlor, kirskål, våtarv eller svinmålla- sånt som växer nära där du bor. Börja med att utforska det och använd det i rätter som du brukar laga annars. Hellre bara sätta igång med en växt än att krångla till det!

Sex ätbara blommor som kan plockas i midsommar

Det finns alltså en mängd olika blommor som är fina i midsommarkransen, som också går att äta.

Nedan listar vi sex vackra blommor som blommar på midsommar. Vi går också igenom blommornas smak, var de växer och vilken mat man kan använda de till.
MASKROS
LÖKTRAV
TUSENSKÖNA
VIOL
SYRÉN
VRESROS

1. Maskros

Blommorna
De gula knopparna är toppen att steka. De får en god, nötig och lite besk smak och passar till fet mat, exempelvis på en omelett. Plocka knopparna när man precis ser den gula färgen bryta fram i toppen, annars blir det lite mycket ull-boll i munnen.
De gula blommorna kan även jäsas till maskrosvin!
Man kan också koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak, och kallas ibland för “veganhonung”.

Bladen
De färska bladens smak påminner lite om ruccola och är därför utmärkta i sallad. Man kan också göra supergod pesto på bladen, video och recept hittar du längre ner på sidan.
Bladen är som godast när de är små och späda, de större bladen kan bli lite beska.

Rötterna
Roten har en väldigt besk smak och bör därför kokas av, helst ett par gånger, innan man använder den i mat. Men, när du väl gjort det, kan rötterna kan användas i gratäng, vegobiffar, paj, etc.
Rostad maskrosrot kan också fungera som koffeinfritt kaffesubstitut.

Växer
Som ogräs! Finns maskrosor nästan överallt, i gräsmattor, längs vägar, i trottoarkanten, i rabatten.

Blommar mars till september, men är som bäst på försommaren när bladen är späda.

2. Tusensköna

Bladen och blommorna
Båda är ätliga och kan användas i sallad, soppa eller kanske på en macka. De är som godast på försommaren, då är de späda och fina.

Fun fact
Tusenskönan har använts inom folkmedicin vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna har också smorts på finnar.

Växer
Lätt att hitta i gräsmattor, på strandängar och i vägrenar. Växer ofta många små tillsammans i ett kluster. Känns igen på sina vita blomblad och bladlösa stjälk. Finns ingen blomma som liknar Tusenskönan, det är därför mycket låg risk att man plockar fel.

Vanligast förekommande på Sveriges södra halva och blommar från mars till november, men dess rikligaste blomning pågår under försommaren.

3. Syrén

Blommorna
Med syrenblommor kan man göra både saft, gelé och marmelad. Blommorna går också att äta råa, exempelvis som dekoration i en sallad eller på en tårta.

Till desserter kan man också kandera blommorna genom att doppa dem i vispad äggvita och därefter strö socker eller florsocker på. Slutligen torkas de och blir kanderade, fina små blommor.

Man kan också göra syrensocker, det håller länge. Blanda ett paket socker med ungefär 4 liter blommor, låt det torka och mixa sedan. Detta kan du baka med eller bara strö på gröten för lite härlig försommarsmak.

Växer
Vanligt att syrén odlas i trädgårdar och parker. Den finns också förvildad i närheten av gårdar, samhällen och gamla ödetomter.

Blommar huvudsakligen i maj och juni. Blommorna kan vara både vita, ljuslila och mörklila. Bladen är ljusgröna, släta och hjärtformade.

Fun fact
Syrenblomman ska ha en febernedsättande verkan.

4. Löktrav

Bladen
Löktravens hjärtformade blad smakar som en blandning av gullök och vitlök. De kan därför användas färska som lökkrydda i exempelvis sallad, vinägrett, smaksatt olja och dipsås.

Blommorna
Blommornas doft påminner om vitlök och kan till exempell användas som vacker dekoration i sallad.

Rötterna
Blommans rot liknar rädisa i smaken och ska helst skördas innan växten blommar.

Växer
Vanligt förekommande blomma som ofta växer i häckar, lundar, parker, rabatter, trottoarkanter.

Känns igen på sina stora hjärtliknande och lite taggiga, blad, samt på den svaga vitlöksdoften.

Ska ätas färsk eftersom smaken försvinner vid till exempel torkning och kokning.

Blommar i maj och juni och som vanligast i Sveriges södra delar.

5. Viol

Blommorna
De vackra violerna är perfekta dekorationer av maträtter och som komplement i sallad och efterrätter. Viol kan också användas till vacker måltidsdryck och kokas till saft.

Violens smak passar väldigt bra ihop med syrliga smaker som citron. Varför inte dekorera en citron-marrängpaj med vackra violer till exempel.

Växer
Det finns ett tjugotal violarter i norden men luktiviol är den art som använts i störst utsträckning i matlagning. Emellertid är inga violarter giftiga utan samtliga är ätliga och kan beredas på liknande sätt. Skördetiderna varierar mellan de olika arterna.

Växer i hela landet och blommar lite olika beroende på sort, kan därför finnas Violer i blomning från mars till oktober.

6. Ros

Blommorna
Rosens blommor är utmärkta i sallader eller på bakverk. De kan också användas till att göra god gelé och marmelad. Man kan också använda rosor till att göra rosenvatten, saft, vin och likör.

Bladen kan också kanderas på klassiskt vis genom att pensla dem med äggvita, strö socker på och sedan låta dem torka. Då blir de krispiga och fina. De passar även bra som smaksättning i inläggningar.

Frukten
Rosens frukt, nyponen, kan användas färska eller torkade till nyponsoppa. Samtliga nyponsorter är ätliga, men vresrosen, som är på bilden ovan, har störst nypon och är därmed enklast att skörda.

Växer
Det finns många olika sorters ros men samtliga arter är ätliga, du behöver därför inte vara rädd att du plockar en giftig blomma.

MASKROSPESTO

Du behöver

1 LITER MASKROSBLAD
1 VITLÖKSKLYFTA
2 DL RIVEN LAGRAD OST
0.5 DL PUMPAKÄRNOR
CA 1 TSK CITRONSAFT
1 DL OLIVOLJA
SALT & PEPPAR
1. SKÖLJ MASKROSBLADEN NOGA
2. LÄGG MASKROSBLAD, PUMPAKÄRNOR, VITLÖK OCH CITRON I VALFRI BEHÅLLARE OCH MIXA MED STAVMIXER. FYLL PÅ MED OSTEN SUCCESIVT.
3. BÖRJA SEDAN FYLLA PÅ MED OLIVOLJAN SUCCESIVT OCH MIXA TILL ÖNSKAD KONSISTENS.
4. SALTA, PEPPRA OCH SMAKA AV.

FÖRVARAS I KYLEN FÖRSLUTEN MED LOCK.
Kicka på videon för att se hur du gör din egen maskrospesto. Foto: Mathilda Brandeberg.

BUDGET / MELLAN / LYX

BUDGET:
Halvera mängden lagrad ost och använd en billig olivolja

MELLAN:
SE ORIGINALRECEPT

LYX:
Använd en lite extra god lagrad ost, typ parmesan eller västerbotten. Använd en extra smakrik olivolja.
Text, foto, illustrationer och videoredigering: Mathilda Brandberg