Säsongens plockmat
Baguette och sangria? Javisst!
Spanska och franska smaker möts i en angenäm kombo – baguetter och sangria. Det är dessutom ett perfekt komplement till en härlig sommarbuffé.
Vår reporter guidar dig till hur du gör det frasigaste brödet och fruktigaste rödtjutet.
Bröd till maten är alltid ett uppskattat tilltugg. Och vad passar inte bättre än en frasig sommarbaguette? Receptet heter just ”Sommarbaguette” och är hämtat ur boken ”Enklare bröd” av Martin Johansson.
Sommarbaguetter
Tre små baguetter
Tid: cirka elva timmar (med jäsning och utbakning)
Ingredienser:
- Jäst (färsk): tre kryddmått
- Kallt vatten: tre deciliter
- Vetemjöl special: sex och en halv deciliter
- Salt: en till två teskedar
Steg 1: Börja med att röra ut den färska jästen i vatten (Redaktionen: använd en stor bunke då degen jäser mycket). Häll i vetemjöl och salt, rör om ordentligt så allt blandas. Sätt ett lock på bunken och låt degen vila i rumstemperatur i åtta till tio timmar. Bli inte orolig om degen ser lös ut – det är precis så den ska se ut.
Steg 2: Förbered utbakningen:
Sätt ugnen på 275 grader och mjöla bakbordet. Placera en plåt i nedre delen av ugnen och lägg bakplåtspapper på en andra plåt.
Skrapa ut den trådiga degen på det mjölade bakbordet och börja knåda. Din deg ska bli en kvadrat som är 25 x 25 centimeter. Vik därefter ihop den till ett litet paket, börja att vika den dubbelt ovanifrån och vik sedan in båda sidorna underifrån. Vänd därefter skarven nedåt för att paketet ska hålla ihop. Strö på mjöl och låt degen vila i ytterligare 40 min. (Redaktionen: Vårt “paket” såg ut som en kanelbulle men det gör inget om din form inte ser ut precis så. Degen ska formas en gång till efter sista jäsningen).
Steg 3: Dela degen i tre delar med valfritt verktyg. Bitarna ska vara avlånga så du får dra ut de en aning på längden. Snurra varje bit ett kvarts varv och lägg de på plåten med bakplåtspapper. Nu ska brödet in i ugnen! Placera plåten i mitten av ugnen. På den undre plåten lägger du ett gäng isbitar (Redaktionen: Det låter konstigt men det kommer att ge brödet den perfekta frasigheten!).
Brödet ska gräddas i ugnen i 15 – 20 minuter. Baguetterna ska få färg på både ovansidan och undersidan, du behöver därför vända brödet efter ett tag. Öppna ugnen efter tio minuter för att släppa ut lite av ångan som uppstår. Låt brödet svalna på galler, skär snittar och avnjut sedan brödet med en stor klick smör.
Tips: Det går att variera brödet i oändlighet. Testa att göra det mindre eller större, strö på sesamfrön i utbakningen eller ha i timjan i smeten.
Nu till drycken.
Vuxensaften Sangria är ett bra val för ett större sällskap då den går att göra som bål. Vårt recept räcker till ungefär sex personer.
Sangria kommer från Spanien och är en härlig kompott med rödvin, soda och frukter. Den är lätt, smakrik och skönt svalkande på samma gång. Dessutom är den vacker att titta på och går lätt att variera i val av frukter eller vinsort.
Redaktionen tipsar: Testa att byta ut rödvinet mot vitvin så har du en annan variant på Sangria. För den som vill ha mer smak och styrka kan du använda dig av kanelstänger eller varför inte en god apelsinlikör? Den kommer att bli härligt kryddigt och likören fungerar väl ihop med den färska frukten.
För alla plånböcker
Budget: ingen topping, smör
Mellan: frötopping, hummus/smör och en god ost
Lyx: frötopping, röra med havets läckerheter
Somrig Sangria
Tid: tio minuter
Ingredienser:
En flaska rödvin (Redaktionen tipsar: ta en fruktig sort, det passar bäst!)
Cirka två deciliter apelsinsaft/apelsinläsk
Cirka 33 centiliter soda
Apelsinlikör
En apelsin
Ett äpple
En citron
En matsked socker
Isbitar
För alla plånböcker
Budget: billigt vin, runt 50 – 60 kr per flaska räcker gott och väl
Mellan: fylligare rödvin i högre prisklass
Lyx: längre lagrat rödvin, tillsätt likör eller Brandy. Kör på färskpressad apelsinjuice istället för apelsinläsk
Steg 1: Börja med att tvätta alla frukter noga. Skär de i skivor eller kuber.
Steg 2: Häll upp vinet i en karaff eller en stor skål. Rör ner socker och se till att det löser upp sig ordentligt (Redaktionen: vi använde oss av rårörsocker men det fungerar lika bra med vitt socker. Tänk på att rårörsocker tar en längre stund att lösa upp sig).
Häll därefter i soda, apelsinläsk och likör. (Redaktionen: Här behöver du inte vara hård med måtten. Vi använde lika mycket delar soda som läsk i vår sangria. Smaka av).
Steg 3: Häll ner frukten, isbitar, rör om och servera.
Reporter: Madeleine Laine