Categories
Okategoriserade

Så kan du biodla hemma

Så kan du biodla hemma

Är du sugen på att börja biodla, men bor inte ute på landet? Inga problem! Såhär kan du komma igång att skörda din egen honung och samtidigt hjälpa naturen trots att du bor i lägenhet eller ett villakvarter. 

De fyrkantiga lådorna som står utplacerade längs med blommiga åkrar runtomkring i landet ökar i antal. Lådorna är nämligen egna biodlingar, en trend som allt fler intresserar sig för. Det vittnade nämligen medlemmar från Kristinehamnsortens biodlareförening om, när de uppmärksammade den internationella Världsbidagen på Gustafsviks herrgårdspark i Värmland den 20:e maj. Särskilt glada är föreningen över att yngre söker sig till deras biodlarkurser. De menar på att det är ett resultat av att fler blir mer medvetna om miljön, samtidigt som de förstår vikten av lokalproducerat. 

Allt fler verkar intressera sig för biodling. Foto: Sanna Stark

För viktiga för miljön, är de små bina. All växtlighet som finns runtomkring oss är tack vare dess pollinering, i nära samarbete med humlor och fjärilar. Man kan lätt se om det har varit ett bi i farten i trädgården – om ett äpple eller en jordgubbe är alldeles rund och jämn till formen tyder det på att ett bi har varit där och pollinerat. Om det däremot är ojämnt och lite kantigt, eller till och med inte blir någon frukt överhuvudtaget, behöver miljön lite hjälp på traven. 

Alla kan ha egen biodling

Så hur kan du komma igång och biodla själv? Många kan säkert tro att man måste bo på landsbygden för att kunna ha egna bin. Så är däremot inte fallet. Det fungerar utmärkt att ha bikupor i trädgården i ett villakvarter. Det innebär nämligen att bina kan åka runt i en massa trädgårdar som i sin tur har mängder av olika typer av växter, vilket resulterar i att trädgårdarna kommer att blomstra som aldrig förr. Visste du att man under en gynnsam säsong kan skörda 50 till 60 kilo honung, bara från två bikupor i trädgården? Tänk att bjuda grannarna på det till midsommar! Innan man införskaffar sig en biodling i trädgården bör man dock fråga grannarna i kvarteret om lov först, tipsar hemsidan Allt om biodling om. 

Dessa bin tillhör Anna-Karin Heino, som har egen biodling i Ölme, Värmland. Foto: Sanna Stark

För lägenhetsbor är det också fullt möjligt att skörda sin egen honung. Först och främst finns möjligheten att se över om man kan hyra in sig i en koloniträdgård. En annan möjlighet som har vuxit fram ur trenden med biodling är att man kan köpa en andel av en kupa hos en biodlare. Vanligtvis är en bikupa uppdelad i tio andelar, och för varje andel man äger får man också ta del av skörden. På så sätt gynnar man den lokala biodlaren och växtligheten samtidigt som man får sin del av kakan. Nästan som en aktie, fast honung istället för pengar!   

Så kommer du igång

Men innan du drar på dig skyddsdräkten och skaffar bin bör du i första hand gå en biodlarkurs. Där lär du dig allt du behöver veta om bin, hur du färgmarkerar drottningbiet och vilka sjukdomar som kan drabba insekterna. Kursen hittar du hos din lokala biodlare, exempelvis här.

De små, orangea bollarna längst bak på bina är pollen. Här ska det bli honung, minsann! Foto: Sanna Stark

Genom att gå en biodlarkurs kommer du också i kontakt med en mentor som gladeligen svarar på dina frågor alla dagar om året. Och i väntan på den smarriga honungen – glöm inte att dina bin är dina husdjur. De kräver tillsyn, omvårdnad och att du anpassar dig efter deras behov och inte tvärtom. 

Källa: Allt om biodling

Reporter: Sanna Stark