Historien om färskpotatisen
Finns det något mer klassiskt än färskpotatis till midsommar? Bland många svenskar är det lika självklart att äta sill och färskpotatis i slutet av juni, som det är att få julklappar och kolla på Kalle Anka på julafton. Men vad är egentligen historien bakom den lilla sommarprimören?
I år har kalla nätter och frost under maj månad skapat problem för landets odling av färskpotatis. Det befaras därför att mycket färskpotatis blir försenad och att det kan bli brist på färskpotatis till midsommar. Men hur kommer det sig att färskpotatisen blivit så ingrodd i den svenska midsommartraditionen?

Potatisens resa till Sverige
Det var först på 1600-talet som potatisen kom till Sverige. Utvecklingen av potatisodlingen härstammar från Peru i Sydamerika och började odlas för flera tusen år sedan. Det var kring Titicacasjön uppe i bergskedjan Anderna där befolkningen började odla rotfrukten. Potatisen skulle sedermera på 1500-talet komma till Europa efter spanjorernas invasion av inkabefolkningen i Peru.
Den person som man idag menar tog in potatisen till Sverige är Olaus Rudbeck. Han började odla potatis i sin botaniska trädgård i Uppsala på 1650-talet. Men personen som under en längre tid fått äran för potatisens framkomst i landet är Jonas Alströmer. Han började odla potatis på sin gård i Alingsås på 1720-talet och såg snabbt möjligheterna för potatisen i Sverige. Länge försökte han övertyga myndigheter och lantbruksbefolkningen om hur fantastisk potatisen var. Trots det var de flesta fortfarande skeptiska till den nykomna rotfrukten.
Potatisen skulle sedan visa sig vara ett viktigt livsmedel under de återkommande svältperioderna på 1700-talet när spannmålsodlingen brast. Och det gjorde att myndigheterna fick upp ögonen för potatisen. Men det som skulle få potatisodlingen att komma igång på riktigt var brännvinstillverkningen. Åren 1814-1815 blev det tillåtet att producera brännvin av potatis, samtidigt som det blev förbjudet att göra brännvin av spannmål. Och eftersom potatisen redan hade börjat få sig ett namn bland svenskarna, ökade produktionen drastiskt.
Färskpotatisens framväxt
Det skulle dock dröja några århundraden till innan färskpotatisen etablerades. Det är inte mer än drygt 120 år sedan som färskpotatisen började odlas i Sverige. Och det var inte förrän efter andra världskriget som färskpotatisen på riktigt började bli populär på marknaden. I slutet av 1800-talet började en man vid namn Martin Larsson att experimentera med förgrodd potatis. Han påbörjade sin potatiskarriär på sin fars gård i Görslöv, där han arbetade. Han hade inspirerats av England och hade läst att förgrodd potatis gav tidigare skörd där. Hans laborerande med att få tidigt skördad potatis lyckades och det blev starten för färskpotatisens framväxt.
Förbjudet med färskpotatis
Martin Larsson skulle dock behöva försvara sin potatis i rätten, eftersom för tidig potatisskörd ansågs vara ett brott. Det var under den tiden inte tillåtet att skörda potatis innan ett visst datum. Han blev därför inkallad till tinget för det brott han hade begått, men blev tillslut friad. Han kunde förklara att han inte odlade vanlig potatis – och primören behövde därmed skördas tidigare än de sedvanliga. Den förgrodda potatisen som han hade lyckats skörda fram såldes till bygdens hotell. Efter lite arbete blev det tillslut en succé och färskpotatisen kunde få en större spridning. Därmed inleddes en av Sveriges nuvarande midsommartraditioner.
Text: Mirjam Blomkvist