Kreativ hemodling piggar upp vardagen
Det är lätt att bli passionerad när det gäller ens fritidsintresse. Utanför Alingsås bor den odlingstokiga Linnea Jansson med sambo och katt. I den nybyggda lägenheten som både har altan och lite trädgård är hennes odlingar i full fart. Men Linnea är inte den enda i landet med dille på att odla hemma.
Linnea Jansson är tjugo år gammal och lärarstudent. Den tidiga vårens distansplugg erbjuder ett bekvämt liv med håret trassligt uppsatt i en bulle och bekväma träningstights. Trots att det bara är några dagar in i maj så är det varmt i solen och Linnea försöker hitta en plats i skuggan. När sambon Alexander sticker ut huvudet och med två koppar kaffe är han nära att snubbla över en kruka. Den nybyggda altanen, där trallen fortfarande doftar nybyggt, är nämligen belamrad med krukväxter.
För fem år sedan började ett intresse som den unga lärarstudenten idag brinner för. Odling blev hobbyn som ersatte barndomens handbollsspelande.
– Jag började odla när jag slutade spela handboll vid kanske femton års ålder. När jag inte hade träningar fyra gånger i veckan så behövde jag något att göra med all tid, säger Linnea.
Trots att Linnea är uppvuxen i ett hus med mycket växter så fick hon hämta inspiration utifrån.
– Varken mamma eller pappa hade ett intresse för odling men när jag väl började intressera mig för det så stöttade de mig väldigt mycket. Andra året byggde de till och med ett växthus till mig, säger en tacksam Linnea.
De främsta nybörjarmisstagen:
❀
Så inte för tidigt på säsongen. Sår du i februari kan du få rangliga växter som gärna drar sig till ljuset och sedan lägger sig ner. Då krävs det nästan odlingslampor.
❀
När det börjar bli varmare ute och du ska ta ut dina växter är det viktigt att inte chocka dem. Börja “avhärda” dina växter så de vänjer sig vid klimatet. Ställ ut dem på dagen och ta in dem på natten.
❀
Glöm inte näringen! I din jord så finns det näring. Men efter ett tag behöver du fylla på så dina växter tar sig.
❀
Glöm inte av dina växter. Se till att titta till dem ofta.
Linnea försöker pussla ihop de senaste åren. Var började resan och med vilken grönsak? Kål och Mandelmanns blir det slutgiltliga svaret. Dokumentärserien om paret Mandelmann och deras trädgårdar fick Linnea på fall och snart var den första kålen satt.
– Jag tänkte mycket på “hur kan man göra detta snyggt” och det är väl där all inspiration kommer in.
Genom Google har Linnea hittat flera influencers så som Sara Bäckmo och Farbror Grön som har inspirerat henne. Intresset har även lett till en handfull lästa böcker om självförsörjning och odling.
“Mandelmanns-effekten”
Runt om i landet säljs tomatplantor, fröer och jord. Intresset för odling tycks ha ökat. Karolina Åhs, marknadschef på en av landets större kedjor med inriktning på växter, ser en ökning i deras försäljning. Speciellt för sortimentet som berör att odla hemma.
– Det är många kunder som vill göra iordning på balkongen och fixa hemma. Vi har en bra försäljning i butikerna och på nätet, samt mycket trafik till hemsidan, säger Karolina Åhs.
På marknadsspråk säger Karolina att utvecklingen är “god på produkter” relaterade till att odla hemma. Hon tänker också att fler säkert är benägna att omge sig med blommor och natur i dessa tider. Niklas Hjelm, ordförande i den ideella föreningen Hemmaodlat, är inne på samma spår som Karolina.
– Just nu finns det ett ökat intresse på grund av Coronaviruset. Fler vill vara självförsörjande och odla hållbart. Det är väl en konsekvens av rädslan om att livsmedel skulle ta slut, säger Niklas.
Föreningen Hemmaodlat utgår från Malmö och har ett hundratal medlemmar. Allt började som en studiecirkel men nu erbjuder föreningen kurser och lättillgänglig kunskap för odlingsintresserade.
– Odla är enligt oss alltid positivt, om det är en kris eller inte spelar inte någon roll. Ser vi att folk vill bidra till mindre konsumtion så tycker vi att det är bra, säger Niklas på bred skånska.
Anledningen till varför människor väljer att odla kan variera. Behovet av att konsumera mindre, äta mer hållbart eller helt enkelt ha en hobby är några anledningar som Linnea och Niklas nämner. Under våren har Linnea dock märkt det ökade intresset.
– Jag vet inte om det är först nu jag har börjat märka det men det säljs mycket pallkragar och fröer i matbutiker. Ibland ser det nästan ut som en mini-blomsterhage på trädgårdsavdelningen.
Linnea pratar om “Mandelmanns-effekten”, att göra saker själv, vara ett med naturen och minska sitt klimatavtryck. Hon tror att det finns en tjusning i det som lockar folk till att börja odla. Niklas å andra sidan fnyser lite åt uttrycket. Enligt honom har intresset växt stadigt under flera år och istället fått en knuff av coronakrisen.
Slå på stort
Ett av Linneas främsta tips till alla hobbyodlare är att slå på stort. Känslan av att lyckas och att få följa processen är tillfredsställande. Från att så ett frö, se hur det börjar växa och slutgligen kunna plocka färsk paprika eller gurka till salladen.
– Jag kommer ihåg att jag och min sambo Alexander satt på en middag och pratade om hur det gick med odlandet. Jag berättade att jag var lite sugen på att odla vattenmelon men tvekade på om det skulle gå, säger Linnea.
Responsen var tydlig, varför inte testa. Vad kunde gå fel? I år har Linnea sått tre sorters melon, honungsmelon, vattenmelon och cantaloupemelon. Sommaren 2017 lyckades hon, trots hennes tvekande, odla vattenmelon. Sommaren 2018 ,under rekordvärmen, lyckades hon odla vattenmeloner som vägde fyra kilo.
Linneas kärlek för odling har bara vuxit. Hemma hos hennes föräldrar står nu bikupor redo inför sommaren och växthuset kommer snart bli en fuktig djungel av grönsaksplantor. Men hemma i lägenheten med sambon finns det varken bin eller växthus.
– Jag har turen att kunna odla mycket mer hemma hos mina föräldrar på landet. Men för de som bor i lägenhet så finns det massor av möjligheter att odla, säger Linnea med en optimistisk ton.
Att planera sitt odlande är viktigt, speciellt om du bor i lägenhet. Enligt Linnea är det smart att se över vilka ytor du har och även tänka till vad du vill odla.
– Det är ingen idé att odla rädisor om du inte äter rädisor. Jag odlade palsternacka ett år, fick hur mycket som helst och insåg när jag stod där med mängder av palsternacka att jag inte ens tycker om det.
Tipsen Linnea väller ur sig går i linje med tipsen Niklas Hjelm från Hemmaodlat också ger. Att titta över sina ytor och att läsa på.
– Det första tipset är väl att det gäller att sätta igång, dra dig inte för att börja för då blir det inte av. Sen är det även viktigt att skaffa sig en uppfattning om att odla. För att undvika de främsta fallgroparna så bör man läsa på och googla runt, säger Niklas.
Guiden till att odla hemma:
❀
Börja med att göra en ritning över vilka ytor du kan använda dig av i din lägenhet. Här kan du räkna in hur stora dina lådor kan vara på balkongen eller hur solen står i dina fönster.
❀
Gör en lista på allt du vill odla. Det är ingen idé att odla sådant du inte vill äta. Kika på recept som du vill kunna laga med dina odlade grönsaker eller kryddor.
❀
Gå in på en fröhandel. Ett exempel är Impecta, det är en E-handel med massor av fröer och beskrivningar. Det finns mängder av olika sorter som lämpar sig för olika platser och förhållanden. Kolla vad som passar dig och dina förutsättningar.
❀
Det kan även vara smart att göra en lista på vilka krav varje frö har för att överleva. På så sätt vet du hur du ska sköta om dina små liv.
❀
När du har fått dina frön är det bara att plantera. Glöm inte att använda plantjord eller såjord. Såjord är lite dyrare och plantjord lite billigare.
Kreativt odlande
Glasyren har smält på morotskakan och kaffet svalnat. Återigen krafsar det en liten tass på ytterdörren och Linnea tystnar. Hon svär lite för sig själv när hon släpper ut ungkatten Skrutt för tredje gången.
– Hon har inte lärt sig att man kan bajsa ute än, säger Linnea och är sådär lättirriterad man bara blir på barn och djur.
När Linnea tänker på sitt intresse ser hon sällan hinder utan nästan bara lösningar. Det kreativa tänkandet är en stor del av det roliga. Att så frön i gamla mjölk- och äggkartonger är problemlösning och återanvändning.
– Man kan göra detta intresset hur dyrt eller billigt man vill. Jag ser till att återanvända så mycket som möjligt, säger Linnea.
Kreativiteten hos Linnea är dock fascinerande. Ute på den nybyggda altanen står en vit byrå med guldiga knoppar. Byrån har tre breda lådor där den översta är något öppen.
– Planen är att plantera jordgubbar i den nu till sommaren. Jag tänker att det kommer bli som en trappa upp och i lådorna döljer sig massor av jordgubbar, säger Linnea.
Hon ställer sig upp och visar ivrigt hur det kommer se ut med hennes små jordgubbsplantor.
Det finns inget som sätter stopp för Linneas framfart bland krukorna. Det händer dock att det blir lite för mycket grönsaker.
– Det händer att man står där med för mycket chiliplantor och då får man börja ge bort dem. Eller så får man hitta en massa recept på vad du kan göra med chili, säger Linnea.
Recept på chili har Linnea så det räcker! Men att använda chiliplantor som gåvor är populärt.
– Blir man bortbjuden så är det tacksamt att komma med en liten planta som tack.
I sommar har Linnea planerat att odla ungefär 40 olika grönsaker. Mycket kommer växa hos föräldrarna men en del är satt utanför lägenheten i pallkragar. Vad som låter som ett heltidsjobb är i själva verket ett heltidsintresse. Men Linnea är inte ensam.
– Det är en växande gemenskap i olika forum och jag upplever att det har blivit mycket mer accepterat att experimentera och ställa frågor nuförtiden, säger Linnea.
Reporter: Matilda Falk