Categories
Kortmaterial

Pannacotta

Sommarens enkla recept på pannacotta

Visste du att pannacotta betyder kokt grädde och har sitt ursprung i den norra delen av Italien? Den enkla desserten spred sig världen över och har kommit att bli en klassiker i många länder. Den är nästan löjligt lätt att göra och man kan själv välja hur den ska smaka.

Foto: Sanna Puoskari.

Orkade du ändå inte göra den superenkla himmelska jordgubbscheesecaken eller den veganska jordgubbstårtan till efterrätt? Då ska du se hit. Pannacottan, med sina få ingredienser är perfekt för någon som inte kan lägga mycket tid, kraft och pengar på att göra en efterrätt.

Grädden gör att fyllningens konsistens blir krämig och mjuk. Med en variation av ingredienser kan du göra pannacotta precis som du själv vill att den ska smaka. Det är enkelt att smaksätta efter huvud, hjärta och säsong. I Italien var det vanligt att spetsa pannacotta med grappa, en italiensk spritdryck. I Sverige är det vanligt att man experimenterar med alla sorters smaker. Det kan vara alltifrån frukter och bär till godisar.

Fyra till sex portioner

Ingredienser:

Bas:
Fem deciliter vispgrädde
Två stycken gelatinblad
En halv deciliter strösocker
En tesked vaniljsocker

Topping:
Strössel
Hallon
Blåbär

Gör såhär:

  1. Lägg två gelatinblad i kallt vatten i cirka fem minuter.
  2. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta gelatinbladen från vattnet och rör ner dem i grädden så att de smälter.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och låt grädden svalna.
  4. Rör ner vaniljsockret och blanda väl.
  5. Fördela grädden i portionsformar, glas eller burkar.
  6. Lägg in i kylen och låt den stelna i minst tre timmar.
  7. Efter tre timmar kan du ta ut den färdiga pannacottan och välja valfri topping. Klar!
Foto: Sanna Puoskari.

Tips:

  • För en mjölkfri pannacotta: använd havremjölk eller en mjölkfri grädde. Det funkar minst lika bra.
  • Om du ska ut på picknick eller behöver ta med efterrätten hem till någon, lägg pannacottan direkt i några burkar innan du ställer in den i kylen.

Reporter: Sanna Puoskari