Categories
Kortmaterial Okategoriserade

Rester efter midsommar?

Rester efter midsommar?

Säsong hjälper dig att tömma kylskåpet!

Maten på midsommarafton varierar beroende på var och hos vem du är. Kanske är det ett klent utbud av sill men massor av gott på grillen eller ett stort buffébord som erbjuder det mesta. Oavsett vad som serveras lär det bli en del läckerheter kvar som ska stuvas in i kylen.

På midsommardagen är det säkert ett proppat kylskåp som möter festvärden. Det som inte gick åt till nattamat står nu och väntar på att bli serverat. Vi på Säsong har därför skrivit upp de bästa recepten och tipsen för att bli av med resterna från festen.

Foto: Matilda Falk
Underskatta inte rester till frukost.

En brunch med de kvarvarande gästerna är alltid uppskattat. Smaken av färskpotatis, sill och gräslök kanske påminner om ytterligare en nubbe. Men lite räk- och laxröra på färska scones eller frallor slår aldrig fel.

Enkel räk- och laxröra, cirka fyra portioner

En näve räkor
Ungefär lika mycket varm eller kallrökt lax
Dill efter smak och tycke alternativt gräslök
Några kryddmått salt och peppar
En halv deciliter hackad rödlök
Några droppar citronsaft
Två deciliter gräddfil alternativt crème fraîche
Två deciliter majonnäs

Såhär gör du:

Börja med att hacka räkorna lätt. Använder du kallrökt lax så hackar du denna i ungefär lika stora bitar som räkorna. Bitarna behöver inte vara finhackade! Använder du istället varmrökt lax så kan du smula ner detta tillsammans med räkorna. Sedan blandar du ner majonnäs och gräddfil, alternativt crème fraîche om du vill ha en fastare och krämigare röra. I detta så ska den hackade rödlöken, dill eller gräslök ner. Avsmaka med salt, peppar och några droppar citronsaft.

Beroende på vad du har i ditt kylskåp går det att tärna ner några rädisor, använda gravad lax istället för varm- och kallrökt. Har du ishavs eller stenbitsrom går detta också bra att ha i.

Servera sedan röran på en nybakad fralla eller en scone.

Tips: Har du vispgrädde, jordgubbar och annan sommarfrukt över så kan du skiva upp detta till ett sött fruktfat eller göra en frisk jordgubbsshake.

Foto: Matilda Falk
Den lata men lyxiga lunchen

Har du mycket grillat över i kylen och inte orkar stå med massor av disk så är en somrig och lyxig pytt i panna en bra idé. Här kan du använda alla dina grillade rester och den redan kokta färskpotatisen.

Somrig pytt i panna, cirka fyra portioner.

Cirka 100 gram –
förslagsvis redan grillad korv, fläskkarré, fläskfilé, entrecote, halloumi, sparris eller morötter.
Cirka åtta stycken färdigkokta färskpotatisar.
Gräslök efter smak och tycke.
Salt & peppar.
Fyra ägg.
En stor gul lök.

Såhär gör du:

Beroende på vad och hur mycket rester du har över, så kan du göra denna rätten lite hur du vill. Blanda gärna grillade grönsaker med halloumi eller kött. Börja med att tärna, skiva eller hacka kött, grönsaker och lök i den storleken du själv vill ha. Tärna även potatisen i ungefär lika stora bitar. Löken fräser du i stekpannan och om du vill att potatisen ska vara lite mer knaprig så passar du på att steka den med. Sedan värmer du kött- och grönsaksmixen i ugnen på 170 grader tills allt är ordentligt varmt. När pytt i pannan är klar så serverar du den med varsitt stekt ägg och hackad gräslök. 

Känner du längtan efter en kall sås så kan man vispa ihop en crème fraîche baserad sås med lite dijonsenap i. Det passar extra bra med nötkött såsom entrecote och ett stekt ägg. 

Foto: Matilda Falk
Ett kylskåp fullt med sallad

Till den sena middagen är det perfekt att utnyttja alla grönsaker som kanske tar plats. Har du melon, någon ost, kanske en grillad majskolv så kan du slänga ihop en härlig sommarsallad.

Söt och somrig sallad, cirka fyra portioner.

Honung eller vattenmelon alternativt jordgubbar
400 gram Mozzarella eller 200 gram fetaost
Olika salladssorter –
förslagsvis, isbergssallad, ruccola, någon salladsmix, spenat eller cosmopolitan
Lite gurka
Ett gäng tomater
En eller två grillade majskolvar
Några rädisor
En rödlök

Såhär gör du:

Blanda salladen eller dina salladssorter. Fundera på hur mycket sallad du behöver i jämförelse med de andra ingredienserna. Hacka eller skiva sedan tomat, gurka, lök och rädisor. Har du en grillad majskolv så skär du försiktigt av majskornen. Har du någon söt melon eller lite jordgubbar så skär du dessa i bitar. Blanda sedan alla ingredienser i salladen. Till sist smular du ner fetaosten eller skivar ner mozzarellan.

Du kan toppa salladen med gräslök eller andra goda kryddor som kanske står och slokar i kylskåpet. Var inte rädd för att dra några drag med pepparkvarnen och hälla lite olivolja över salladen.

Foto: Matilda Falk

Nu hoppas vi på Säsong att du har fått lite inspiration på hur du undviker ett fullt kylskåp veckan efter midsommar. Och kom ihåg att anpassa recepten till vad som finns i ditt kylskåp!

Reporter: Matilda Falk