Categories
Kortmaterial

Skånska mattraditioner

Skånska mattraditioner

Skåne – det ack så vackra landskapet. Där finns allt. Haven, naturen, de vida slätterna och maten!

Skånska flaggan. Foto: Roger Vikström.

Den skånska matkulturen skiljer sig en hel del från resten av landet, det finns framförallt särskilda och utmärkande förutsättningar för odling i Skåne. Dessutom har närheten till södra Europa influerat många traditioner.

Dess geografiska placering i syd ger ett annorlunda klimat på grund av de tre kusterna och det platta landskapet. Det gör i sin tur att sommarvärmen håller i sig lite längre, åtminstone enligt herr von Linné själv. Jorden är extremt bördig. Att äga åkermark i Skåne ger goda tillgångar, och att odla sin skörd på den skånska slätten resulterar i rikliga och bra grödor.

Influenser från bland annat närliggande Tyskland och Danmark har resulterat i många traditioner som stannat kvar i Skåne och inte rört sig vidare norrut i Sverige.

Tre rätter eller mattraditioner som är starkt förknippade med Skåne och som även återfinns i några av de europeiska närliggande länderna är spiddekaga, äggakaga och Mårten gås.

Spiddekaga (spettekaka):

Kronprinsessan Victoria mottager en spiddekaga i samband med firandet av Victoriadagen på Solliden i Borgholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Ingredienserna är en massa socker, en massa ägg och en massa potatismjöl. Mm. Sådär gott egentligen, men det är faktiskt ett relativt populärt festbakverk som fungerar som en fin prydnad. Att baka spiddekaga är en konst. Långsamt ska spettet, med träkonen som formar kakan, vevas över glödande kol samtidigt som smeten ringlas över. Så gör man inte idag, nej nej, det finns moderna maskiner som sköter det mesta av vevningen, men det är fortfarande spiddekaga-specialister som bakar kakan.

Smak: torrt, lite sött och ganska räligt.

Äggakaga (äggakaka)

Foto: Åsa Siller.

Ägg, vetemjöl, mjölk, smör och lite salt och peppar. Om man vill lyxa till det lite så kan det serveras med skivor av rimmat sidfläsk. Rätten påminner mycket om ugnspannkaka men har lite enformigare smak. Mjölken gör den krämig och till skillnad från ugnspannkakan steks den i stekpanna som ger en frasig yta. Äggakakan kan också serveras med bland annat äppelklyftor och lingon.

Smak: gott och ganska salt om sidfläsk serveras till.

Mårten gås/ Mårtensgås

Två gäss i Västra Hamnen i Malmö. Foto: Johan Nilsson.

Att käka gås på mårtensafton är någon som går tillbaka till 1500-talet i de högre stånden i hela Sverige. På 1800-talet spreds det som festmat och att gåsätande förknippas till Skåne är ett relativt nytt fenomen. Dagen är uppkallad efter helgonet Martin som i Sverige sedan gjorts om till Mårten.

Traditionellt brukar gåsmiddagen hållas den 10 november. Anledningen till att Mårten gås förknippas med Skåne är att gåsuppfödningen i mitten av 1800-talet trappades ner i övriga delar av Sverige på grund av dålig betesmark för gässen och ett enhetsskifte. Men i Sydsverige fanns det goda förutsättningar för gåsbete och uppfödningen centrerades allt mer i just Skåne.

Smak: lite som kyckling men godare.

Till gåsen serveras ofta svartsoppa. Den har en såsig konsistens och görs främst av gåsblod, buljong och kryddor.

Smak: blandning av blodpudding och pepparkaksdeg. Sådär alltså.

Reporter: Filippa Colstrup