Categories
Kortmaterial

Superenkel himmelsk jordgubbscheesecake

Efterrätt

Superenkel cheesecake

Den himmelska jordgubbscheesecaken är enkel att baka och har en mjuk fyllning med små bitar av jordgubbar. Tillsammans med det frasiga skalet med smak av citron, blir det en kombination där syrligt möter sött.

Foto: Sanna Puoskari.

Jordgubbscheesecaken är perfekt för säsongsmagasinet då det är enkelt att byta ut jordgubbarna till vilket bär eller vilken frukt som helst – använd hallon, blåbär eller mango om du så skulle vilja det. Välj själv efter smak, tycke och säsong.

Cirka åtta till tio bitar:

Skal:
100 gram smör
200 gram digestivekex
Rivet skal från en citron

Fyllning: 
400 gram philadelphiaost
Två och en halv deciliter vispgrädde
En halv deciliter florsocker
Två teskedar vaniljsocker
250 gram färska jordgubbar

Garnering:
50 gram färska jordgubbar
Riven choklad
Valfritt strössel

Foto: Sanna Puoskari.

Gör så här:

Skal:
1. Börja först med skalet. Smält smöret och låt det stå och svalna en liten stund.
2. Mixa eller använd en mortel för att göra kexen till ett fint smul. Tillsätt sedan smöret samt lite rivet citronskal och blanda ihop.
3. Tryck ut degen i en bakpappersklädd springform med en avtagbar kant, cirka 18 centimeter. Det är viktigt att packa degen hårt i botten och på kanterna för att de ska hålla för innehållet. Använd gärna botten av ett glas för att trycka till lite extra.
4. Ställ in i kylskåpet och låt stå medan du påbörjar fyllningen.

Fyllning:
1. Vispa ihop vispgrädde, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker med en elvisp. Det ska bli till en fluffig konsistens – testa att vända på bunken, den ska gå att ha den upp och ner utan att något rinner iväg.
2. Finhacka jordgubbarna och rör sedan ner dem i smeten.
3. Ta ut skalet från kylskåpet och fyll i med fyllningen och jämna till ytan.
4. Låt kakan sedan stå i kylskåpet i minst fyra timmar.

Garnering (välj efter tycke och smak):
1. Dela jordgubbarna och sätt ut dem på kakan längst med kanten.
2. Riv lite choklad och sprid ut det på kakan.
3. Ta valfritt strössel och sprid ut det på kakan.

Foto: Sanna Puoskari.

Budget – mellan – lyx

Är du student eller har ont om pengar för tillfället? Då funkar det utmärkt att göra denna himmelska jordgubbscheesecake anpassat efter plånboken. Om du vill göra en mer budgetvariant kan du alltid använda dig av frysta bär till fyllningen och skippa toppingen – den är redan god som den är. Har du några extra kronor i plånboken och vill göra en mellanvariant kan du använda färska bär i fyllningen och skippa toppingen, eller riv på lite choklad eller använd frystorkade bär på toppen. Om du vill maxa cheesecaken och göra en lyxvariant kan du använda färska bär i fyllningen och för dekoration. Använd lite strössel och riven choklad för lite mer färg och smak.

TIPS:

  • Förvaras i kylskåpet i max tre dygn.
  • Kan frysas och då är hållbarheten upp till tre veckor.
  • Byt ut jordgubbarna mot andra bär eller frukter.
  • Byt ut citronskalet till limeskal eller apelsinskal om du hellre föredrar det.
  • Digestivekexen kan bytas ut till motsvarande kex.
  • Det finns laktosfritt smör, philadelphiaost och vispgrädde – Bara att byta ut vid laktosintolerans eller IBS mage.
  • Spara lite vispgrädde och spritsa lite på toppen efteråt.

Reporter: Sanna Puoskari