Categories
Kortmaterial

Två recept med övermogna bananer

Två tips för övermogna bananer

Har du några överblivna bananer som snart är övermogna? Då kan du vara lugn. Här kommer tips på två olika recept man kan göra – en banankaka och en smoothie bowl.

Bananbröd/banankaka

Foto: Sanna Puoskari.

Det finns ingen anledning till att slänga de bruna, lite läskiga bananerna som har stått lite för länge. Minska matsvinnet och gör två enkla recept. Övermogna bananer är perfekt att ha i kakor eftersom det ger kakan ännu mer sötma och fyllighet. Bananbrödet är mer som en saftig kaka, speciellt om man tillsätter chokladbitar i smeten. Den är enkel att slänga ihop och passar perfekt till en kopp kaffe efter helgfrukosten.

Foto: Sanna Puoskari.

Cirka åtta till tio bitar

Ingredienser:

Smör och mjöl till formen
50 gram rumsvarmt smör
En deciliter socker
Tre övermogna bananer
Ett ägg
En och en halv deciliter vetemjöl
En halv tesked bakpulver
En halv tesked vaniljsocker
Lite salt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra och mjöla en brödform.
  3. Skala och mosa de tre övermogna bananerna i en bunke.
  4. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner ägget och sedan de mosade bananerna.
  5. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Rör till en slät smet.
  6. Tillsätt valfritt innehåll om du vill – jag använde chokladbitar, solroskärnor och chiafrön.
  7. Häll sedan över smeten i den smörade och mjölade bakformen.
  8. Grädda i mitten i ugnen i cirka 30 minuter tills banankakan har fått lite färg.
  9. Låt kakan få svalna lite och skär sedan i skivor.
  10. Njut!

Tips:

  • Gör laktosfri eller mjölkfri: Använd laktosfritt eller mjölkfritt smör. Använd vegansk choklad.
  • Gör glutenfri: Byt ut vetemjölet till glutenfritt mjöl.

Smoothie bowl

Foto: Sanna Puoskari

Om du har några övermogna bananer som absolut har sett sin sista dag, då kan du enkelt ta bort skalet och frysa ner bananerna i en fryspåse. Några timmar senare, eller dagen efter kan du ta fram de frysta bananerna och göra en fruktig eller bärig smoothie bowl med bananerna som bas. Antingen blir det en god frukost bowl eller en god glass efter maten. Du väljer själv! Bara att byta ut ingredienserna efter tycke, smak och tillfälle.

Ingredienser:

Bas:
Två frysta bananer
En deciliter mjölk
Valfria frysta bär – exempelvis hallon och blåbär
Acaipulver (om du vill)

Topping:
Välj själv vad du tycker är godast. Jag toppade min smoothie bowl med färska blåbär, hackade bitar av ljuschoklad, solroskärnor och lite chiafrön.

Gör såhär:

  1. Ta fram de frysta bananerna och lägg dem i en mixer.
  2. Ta fram frysta bär – i mitt fall valde jag hallon och blåbär. Häll i bären i mixern.
  3. Häll i en deciliter mjölk.
  4. Häll i acaipulver (om du vill).
  5. Låt gärna detta stå i några minuter för att det ska bli lättare för mixern att blanda ihop allt.
  6. Mixa ihop allt.
  7. Lägg upp i en skål och lägg på valfri topping. Klar!

Tips:

  • Byt ut mjölken till laktosfri mjölk, havremjölk eller liknande. Byt ut till vegansk choklad.
  • Bananernas ungefärliga hållbarhet i frysen är två till tre månader. Om du inte vill baka direkt, kan du alltid frysa in och använda dem senare.

Fler recept med övermogna bananer:

  • Bananpannkaka
  • Bananchips
  • Chokladmousse med banan
  • Bananscones
  • Bananmuffins

Reporter: Sanna Puoskari